De Wierschuur wint de Arie Keppler prijs

Wie had dat ooit durven dromen ... de Wierschuur heeft de Arie Kepplerprijs 2018 gewonnen! De prijs die organisaties huldigt die "een uitmuntende prestatie hebben geleverd op het gebied van ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland". De restauratie van de Wierschuur volgens het juryrapport : 'De kracht van een droom en de ambacht van het maken'.

Share

Akp Winnaar Hergebruik Bestemming 2018 Rgb

Zo blij waren we, omdat we de Wierschuur hebben kunnen behouden en dat hij niet, zoals de historische naam 'De Omval' voorspelde, tijdens de restauratie is omgevallen.

Nog blijer waren we toen de Wierschuur van meet af aan werd gereserveerd door bedrijven, families en vriendengroepen. Hierdoor konden we de Wierschuur ook daadwerkelijk in stand houden.

Hoe blij zijn we nu ...

Omdat de Wierschuur als eerste gekozen is door Mooi Noord-Holland, 'als gebouw dat door herbestemming karakter geeft aan de plek waar het staat en op die plek de geschiedenis tastbaar maakt, vanwege de zorgvuldigheid waarmee is geopereerd en de complexiteit van de opgave ...'

Dat maakt ons stil. Vandaar dat we graag het juryrapport delen. Niet om op te scheppen, maar wel omdat we er heel erg blij mee zijn!

003 Vooraanzicht

Het juryrapport van de Arie Kepplerprijs 2018 hergebruik en herbestemming, geschreven door Isabel van Lent:

"Deze schuur is een erfstuk van het voormalige eiland Wieringen, waar zeegras een belangrijke pijler was voor de plaatselijke economie. Het wier werd gedroogd, geperst en opgeslagen in wierschuren. Met de aanleg van de Afsluitdijk kwam een einde aan de wierindustrie en verloren de wierschuren hun functie. De laatste wierschuur stond jaren te verpauperen totdat de eigenaren van het nabijgelegen B&B Villa Nieuwland hun kans schoon zagen en de schuur een nieuw leven gaven als vergader- en groepsaccommodatie. Eigenhandig werd de karakteristieke houten constructie paal voor paal losgegraven, rechtgezet en opnieuw gefundeerd.

De jury waardeert de schijnbaar vanzelfsprekende gewoonheid waarmee deze handschoen is opgepakt, met een gigantische persoonlijke inzet van de twee eigenaren. Een van hen, een timmerman, heeft het bouwproject voor een flink deel zelf met hulp van de ontwerpers, AG Architecten, uitgevoerd.

De houten draagconstructie speelt de hoofdrol en is in het smaakvolle interieur volledig in het zicht gelaten. De rest van de schuur was niet meer te redden en is opnieuw gebouwd. In het rieten dak zijn trapsgewijs klapramen geplaatst, waardoor het beeld wordt opgeroepen van een getrapte dakspiegel in een stolpboerderij, terwijl binnen een overweldigende lichte ruimte ontstaat.

Dit vakmanschap moet worden beloond. Daarbij hebben de eigenaren zakelijk veel lef getoond: de wierschuur ligt in het noordelijke puntje van Noord-Holland, wat deze herbestemming tot een risicovolle onderneming maakte. Ondanks de afgelegen ligging is de Wierschuur een populaire accommodatie die veel belangstellenden trekt."

010 Droogzolder

Een kleine kanttekening maken we nog graag. De jury waardeert het dat wij de Wierschuur 'ondanks de afgelegen ligging' in stand houden. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit deel van het juryrapport te veel eer is.

Want, waar vind je het? Werelderfgoed de Waddenzee aan je voeten. Rust, ruimte, authenticiteit. Wieringen is niet voor niets nog steeds 'Het geheime Waddeneiland'. Wij zijn dankbaar, dat wij juist op deze bijzondere plek, de Wierschuur hebben kunnen herbestemmen.

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Korte bio o.a: Martine is eigenaresse van bed & breakfast Villa Nieuwland in Den Oever op het voormalige Waddeneiland Wieringen.
Reageren: e-mail