Vogelen op Wieringen

Het voormalige waddeneiland Wieringen heeft een reputatie als (rot)ganzenland. In het wapen en familienamen komt de rotgans nog steeds voor. Het vangen van ganzen, die op het nu vrijwel verdwenen zeegras afkwamen, was een wijdverbreide gewoonte. Het oude, enigszins glooiende land van Wieringen is een populair foerageergebied voor rotganzen die de nacht o.a. doorbrengen op het Balgzand en het weiland tussen de Waddenzee en Villa Nieuwland.

Share

rotgans

Rotganzen op het Wad bij Villa Nieuwland op Wieringen

Uitkijkplaats Wieringen

Dat maakt de hele Wieringse Waddenzeedijk tot een goede uitkijkplaats. De Waddenzeedijk is voor zowel fietsers als wandelaars over de hele lengte te benutten, alleen bij het Normerven (iets buiten Hippolytushoef) moet even van de dijk worden afgeweken. De beste tijd om ganzen te kijken is tussen eind oktober en eind maart. Dan verblijven er ruim een miljoen ganzen in Nederland, waarvan een groot deel op Wieringen. Als je dan goed luistert, hoort je ‘s nachts hun prachtige mysterieuze geluid als ze overvliegen. Overdag zie je ze in de bekende V-vorm overvliegen. De nacht brengen ze door op het water of op plekken die royaal zijn omringd door water, zoals bijvoorbeeld zandplaten. Vanuit verschillende richtingen bereiken grote groepen tegen het schemer hun slaapplaatsen. Aan het begin van de dag vertrekken de ganzen weer massaal naar hun favoriete foerageergebieden. Wie zich op deze tijden op de juiste plek bevindt, kan het ganzenspektakel niet ontgaan. Wieringen behoort volgens Vogelbescherming Nederland tot één van de meest uitmuntende ganzenkijkplekken van Nederland.

Villa Rotgans

Vanuit de Villa heb je een fantastisch uitzicht over het weiland aan de Waddenzee, waar op dit moment honderden rotganzen foerageren. Het imposante geluid wanneer ze overvliegen en de stilte rondom de Villa doorbreken is fascinerend. Vanuit Zeezoen en Waterkeer kun je de rotganzen onbespied observeren. Het is om deze reden dat wij gekozen hebben voor rotganzen in het logo van Villa Nieuwland!

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Korte bio o.a: Martine is eigenaresse van bed & breakfast Villa Nieuwland in Den Oever op het voormalige Waddeneiland Wieringen.
Reageren: e-mail